ITS BasicInternet aktiviteter May2018

From its-wiki.no
Revision as of 14:36, 4 May 2018 by Josef.Noll (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search


ITS BasicInternet aktiviteter May2018

Title ITS_BasicInternet_aktiviteter
Place FYS Backspace V245
Date, Time 2018/05/04, 1000-1100
Contact Person Josef Noll
Participants Kristin Vinje, Eva Michelsen Ekroll, Josef Noll
related to Project DigI, IoTSec, SCOTT
Keywords
this page was created by Special:FormEdit/Meeting, and can be edited by Special:FormEdit/Meeting/ITS BasicInternet aktiviteter May2018
Category:Meeting


Venue

UiO, FYS, Backspace

Conclusions and Action Items

Hovedfokus i møtet var diskusjonen rundt to temaer:

  • Towards "Privacy, Security and Trust for the Digital Society", og
  • en utvidet syn på "the Digital Divide", og hva vi kan gjøre på "Digital inclusion".


Aksjonspunkter:

  • Kristin er interessert å skrive om "tillit i tingenes internett og den norske modellen". Josef kommer med innspill og bakgrunn.
  • Forslag om SFI innen "Privacy, Security and Trust in the Digital Society" høres umiddelbart bra ut. Christian og Josef jobber med en oppdatert 2-siders som vi deler med Kristin og Eva. Kristin holder øyene åpen slik at temaet om "tillit i en digitalisert verden" blir hørt.
  • [BasicInternet.no Basic Internet Foundation er dannet av UiO (den gangen UNIK) og Kjeller Innovasjon for å fokussere på digital inclusion i en global verden. Stiftelsen kan godt brukes som eksempel på nytenkning for å nå bærekraftsmålene.
  • UiO - TUM samarbeid: 8 Forskere fra UiO og TUM har signert på en felles erklæring om samarbeid for Afrika (Compact with Africa (CwA)) innen områdene helse, energi og kommunikasjon. Fra UiO er Frank Eliassen (Ifi), Petter Nielssen (Ifi), Erik Marstein (ITS), Ingeborg Haavardsson (Global Health) og Josef Noll (ITS) med i samarbeid. Josef etablerer kontakt med Ingeborg Haavardsson, daglig leder i Centre for Global Health at UiO for å diskutere videre prosessen.

How can we teach the sensors to speak Norwegian?


Topics

ITS/Ifi relaterte aktiviteter innen sikkerhet og personvern for IoT

Ifi og ITS har en ekstrem bra track record innen Security and Trust in the Internet of Things, gjennom både store nasjonale og internasjonale prosjekter, samt 5 NæringsPhD i området. Hovedresultater for videre forskning er

IoTSec.no og SCOTT.IoTSec.no

Security for IoT in Smart Grids (IoTSec.no) er Norges største sikkerhetsprosjekt innen IoT, grunnlag til Privacy Label og Security Classes. IoTSec er ledet av UiO, med Christian Johansen (ITS, daglig leder), Olaf Owe (vitenskapelig leder, Ifi) og Josef Noll (ITS, prosjektleder). Ideene utviklet i IoTSec har funnet veien inn i det internasjonale SCOTT prosjekt.

Secure COnnected Trustable Things (SCOTT) er et JU ECSEL prosjekt med 57 partner fra 12 land, og 8 partner fra Norge. Technology line leader er Josef Noll (ITS). Våre konsepter om målbart sikkerhet og privacy labelling er del av de forventete resultater.

SFI forslag "Privacy, Security and Trust for the Digital Society"

Olaf Owe, Christian Johansen, Josef Noll og flere jobber med et SFI forslag.

  • Fokus på områder IoT, Energi og Automatisering
  • Expected outcome: "learn the sensors to speak Norwegian"
    • privacy labels as asset for SMB products
    • trust creates market opportunities
    • design following security classes

Vi sender oppdatert informasjon.

Agenda 2030 og partnerskap med Afrika

Vår arbeid gjennom Hellas krisen (2009) har vist oss at digitalisering og bruk av internett er nøkkelen til velferd. Digitalisering har også en avgjørende betydning for oppnåelse av flere bærekraftsmålene (SDGs) i partnerskap med Afrika (Compact with Afrika (CwA)). Men, som Kate Gilmore (Human Rights, UNOG), sa: IT had the opportunity to dismantle the digital divide. IT failed completely, the divide is bigger than ever.

Og den tradisjonelle forretningsmodellen med profitt-orientert tjenestetibydelse kommer å bare fordype den digitale kløfta. UiO (den gangen UNIK) og Kjeller Innovasjon gikk sammen i 2014 og dannet Stiftelsen Basic Internet . Stiftelsen har visjonen Internet light for all, den frie tilgang til informasjon for alle. Akkurat som enhver kan sykle og gå på veiene, og at du først må betale når du bruker bilen. Overført til internett betyr det at enhver kunne walk on the Internet, og nyte fri aksess til text og bilder samt lokalt innhold. Bruk av spill, video, og enhver form for streaming, altså profitable content, må betales. En slik bærekraftige fremium forretningsmodell er kjent fra mobile apper og internett tjenester, og kan lett brukes på digital tilgang. Våre data viser at en person som betaler for video, støtter 300 personer, og at disse likevel bare bruker 3% av båndbredde. Dvs 97% av båndbredde er tilgjengelig for kommersielle tjenester.

UD, Norad og NFR har støttet et prosjektet Non-discriminating access for digital inclusion (DigI) i Tanzania, Kongo (DRC). Fokus i Tanzania er på digital helse, og i DRC på en bærekraftig digital utvikling hvor det bare finnes et 2G nett. Videre aktiviteter i Stiftelsen:

  • reise med Utviklingsministern til Ghana, forslag til Digital Ghana om at least one digital information spot in each village
  • Samarbeid mellom UiO og TUM om Compact with Africa (CwA) innen helse, energi, IT og kommunikasjon (se aksjonspunkter)